verliesbegeleiding volwassenen

diverse en verschillende vormen van verlies

Verlies komt in het leven in vele vormen voor. Het verlies van een geliefde, ouder, (ongeboren) kind of familielid. Verlies door ongewilde kinderloosheid, ziekte, een ongeluk, echtscheiding of het verlies van werk. Verlies en rouw horen bij het leven – maar kunnen je diep raken en alles op zijn kop zetten. Vaak gebeurt het zonder dat je er controle over hebt.

Rouwen is een proces dat tijd, aandacht en ruimte vraagt. Stilstaan bij het gemis en de bijbehorende gevoelens is belangrijk om het verlies een plek te kunnen geven. Een nieuw leven opbouwen waarin het verlies verweven is, vraagt moed en soms ook hulp.

wanneer kan begeleiding helpend zijn?

Niet iedereen rouwt op dezelfde manier. Hoe je omgaat met verlies wordt beïnvloed door je levensverhaal, je hechting, eerdere ervaringen met afscheid, en de mensen om je heen.

Soms is het verlies zo intens dat je vastloopt. Je voelt je overspoeld door verdriet, hebt last van lichamelijke of psychische klachten, of merkt dat het verlies invloed heeft op je relaties, werk of dagelijkse functioneren. Je kunt het gevoel hebben de grip op je leven kwijt te zijn, alsof je wordt meegesleurd door golven die maar blijven komen.

Sommige mensen zoeken meteen hulp na een verlies, anderen pas na maanden of jaren. Er is geen ‘juiste’ timing. Wat telt is dat jij voelt dat je er niet alleen uitkomt.

voor welke klachten kun je begeleiding zoeken?

  • Heftige, aanhoudende emoties zoals verdriet, boosheid, angst of schuld
  • Vermoeidheid, slaapproblemen of lichamelijke spanningen
  • Moeite met concentreren of functioneren op werk
  • Gevoelens van leegte, doelloosheid of depressie
  • Problemen in relaties of moeite met verbinden
  • Het gevoel ‘vast te zitten’ of niet verder te kunnen
  • De behoefte om het verlies beter te begrijpen of te verweven in je leven

wat is mijn werkwijze?

In mijn praktijk bied ik begeleiding die aansluit bij jouw verhaal en jouw tempo. We beginnen met een vrijblijvend kennismakingsgesprek, waarin we bespreken waarom je hulp zoekt en of er een wederzijdse klik is — een belangrijke basis voor verdere samenwerking.

Na de intake formuleren we samen je hulpvraag en kijken we welke vorm van begeleiding bij jou past. In de sessies is ruimte om te praten over je verlies, je gevoelens en waar je tegenaan loopt. We onderzoeken ook diepere lagen, zoals hechtingspatronen, je gezin van herkomst, copingmechanismen en je innerlijke krachtbronnen. Dit doen we via gesprekken en, waar passend, met behulp van beeldend en creatief materiaal.

Je hebt geen invloed op wat je is overkomen, maar wél op hoe je ermee omgaat. Begeleiding kan je helpen om de regie over je leven stukje bij beetje terug te vinden en het verlies op jouw manier te dragen. Zodat er uiteindelijk weer ruimte mag ontstaan voor lichtheid, verbinding en misschien zelfs weer vreugde.

aantal sessies en frequentie?

Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier. Daarom stemmen we samen af wat jij nodig hebt. In het begin kan de frequentie wekelijks of tweewekelijks zijn. Veel mensen ervaren na 5 tot 10 sessies al ruimte en verlichting. Daarna bouwen we af naar langere tussenpozen, met soms nog een afrondend of terugkomgesprek na verloop van tijd.

tarieven en vergoedingen?

De kosten van de begeleiding verschillen per traject. Een deel van de sessies kan – afhankelijk van je aanvullende zorgverzekering – (gedeeltelijk) worden vergoed. Ook staan werkgevers in sommige gevallen open voor vergoeding, bijvoorbeeld bij uitval door ziekte of bij persoonlijke ontwikkeling.

Wil je meer weten over de tarieven en mogelijkheden voor vergoeding?
Bekijk dan de tarievenpagina voor een volledig overzicht.

aanmelden of kennismaken?

Wil je je aanmelden of eerst vrijblijvend kennismaken? Je bent van harte welkom voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Klik hier om contact op te nemen.

hieronder een aantal foto’s van werkvormen en methodes

slide 1
Image Slide 2
Image Slide 1
Image Slide 3
RR-DEF-20230904_102657-002-scaled
IMG_6525
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow