
kinderen en verlies
Verlies kan het leven van een kind ingrijpend beïnvloeden. Het kan gaan om het overlijden van een ouder, gezinslid, familielid, vriend(in) of een andere belangrijke volwassene, maar ook om het verlies van een huisdier, een verhuizing, ziekte, een ongeluk of de scheiding van ouders. Voor kinderen en jongeren komt verlies vaak onverwacht en zonder dat ze er grip op hebben. Ze kunnen zich hierdoor onzeker, boos, verdrietig of zelfs verantwoordelijk voelen voor wat er is gebeurd.
Kinderen rouwen anders dan volwassenen. Ze wisselen intense emoties vaak af met spel, omdat hun systeem het verdriet in stukjes verwerkt. Het ene moment zijn ze zichtbaar verdrietig, het volgende moment rennen ze weer vrolijk buiten rond. Sommige kinderen trekken zich terug, anderen worden juist drukker. De manier waarop een kind rouwt hangt samen met leeftijd, ontwikkelingsniveau, karakter en de omgeving.
Spelen, tekenen, verhalen maken of bewegen kan kinderen helpen om gevoelens te uiten waarvoor ze nog geen woorden hebben. Soms uit rouw zich in lichamelijke klachten of veranderd gedrag. Elk kind rouwt op zijn of haar eigen manier — en dat is oké.
voor welke klachten kun je begeleiding zoeken?
Soms is het verlies zo overweldigend dat een kind vastloopt in de dagelijkse ontwikkeling. Er kunnen dan signalen zijn zoals:
- Hevige emoties: woede, angst, verdriet, schuldgevoel
- Terugtrekken of juist extreem aanhankelijk gedrag
- Problemen met slapen of concentreren
- Terugval in gedrag (bijv. bedplassen)
- Somberheid of verlies van levenslust
- Zich verantwoordelijk voelen voor het welzijn van anderen
- Verlatingsangst of sterke angst om nog iemand te verliezen
- Problemen op school of in contact met leeftijdsgenoten
- Lichamelijke klachten zonder medische oorzaak
- Vermijden van het onderwerp ‘de dood’
- Vluchtgedrag, zoals overmatig schermgebruik of zelfdestructief gedrag (bijvoorbeeld alcohol of middelengebruik)
Wanneer deze signalen aanhouden, kan professionele begeleiding helpend zijn om de draad weer op te pakken.
wat is mijn werkwijze?
In mijn praktijk bied ik op maat gemaakte begeleiding aan kinderen en jongeren die te maken hebben (gehad) met verlies.
Ouders/verzorgers worden actief betrokken in het traject. Tijdens de eerste gesprekken verkennen we samen waar het kind tegenaan loopt, wat het nodig heeft en hoe het zich heeft ontwikkeld tot nu toe. We maken vaak een tijdlijn van het leven van het kind, om inzicht te krijgen in de belevingswereld en betekenisgeving van het kind.
Ik werk vanuit een integratieve benadering, wat betekent dat ik aansluit bij het unieke kind en diens ontwikkelingsniveau. In de sessies werk ik met een combinatie van cognitieve en lichaamsgerichte technieken, creatieve werkvormen, beeldmateriaal, spel en gesprekken. Alles in het tempo van het kind.
Het doel is niet om het verdriet ‘op te lossen’, maar om het te verweven in het leven. Zodat het kind weer ruimte ervaart om te spelen, te leren en zich verder te ontwikkelen – mét alles wat het met zich meedraagt.
aantal sessies en frequentie?
Rouw verloopt bij ieder kind of jongere op een eigen manier. Daarom stemmen we de begeleiding zorgvuldig af op wat nodig is. In het begin vinden de sessies meestal wekelijks of tweewekelijks plaats. Veel kinderen en jongeren ervaren na 5 tot 10 sessies al meer rust, grip of ruimte. Daarna plannen we – in overleg – de sessies wat ruimer in of ronden we de begeleiding af met een terugkommoment als dat helpend is.
tarieven en vergoedingen?
Houd er rekening mee dat verliesbegeleiding voor kinderen en jongeren niet wordt vergoed door zorgverzekeraars. De kosten zijn voor eigen rekening. De verantwoordelijkheid voor jeugdhulp ligt bij de gemeente. Ouders/verzorgers kunnen informeren naar de mogelijkheden voor een maatwerkvoorziening via de gemeente, of contact opnemen met hun zorgverzekeraar voor advies.
Wil je meer weten over de tarieven? Bekijk dan de tarievenpagina voor een volledig overzicht.
aanmelden of vrijblijvend kennismaken?
Wil je je kind aanmelden of eerst kennismaken? Je bent van harte welkom voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek. Klik hier om contact op te nemen. klik hier.