
wat is trauma?
Het woord trauma betekent letterlijk “wond”. Net zoals je een lichamelijke verwonding kunt oplopen, kan er ook sprake zijn van een psychische of emotionele wond. Wanneer je iets meemaakt wat te groot of te heftig is om op dat moment te verwerken, kan dit zich vastzetten in je lichaam en geest. Je blijft er last van houden — soms meteen, soms pas veel later. Dát is trauma.
Wat iemand als traumatisch ervaart, verschilt per persoon. Leeftijd, levenservaring, draagkracht en steun uit de omgeving spelen allemaal een rol. Wat voor de één een nare herinnering blijft, kan voor een ander een diepe verwonding betekenen. Trauma kent geen grenzen: het treft mensen van alle leeftijden, achtergronden en levensfases.
hoe merk je dat je vastloopt?
Soms is het duidelijk dat je last hebt van een trauma, soms herken je het niet meteen als zodanig. Je merkt dat je niet meer dezelfde bent, of dat je omgeving zegt dat je veranderd bent.
Je kunt last hebben van onder andere:
- Nare herinneringen of herbelevingen (alsof het steeds opnieuw gebeurt)
- Vermijdingsgedrag: plekken, mensen of gevoelens uit de weg gaan
- Verhoogde prikkelbaarheid, snel geïrriteerd
- Schuldgevoelens, schaamte of negatief zelfbeeld
- Slaapproblemen of nachtmerries
- Een voortdurend gevoel van onveiligheid of wantrouwen
- Somberheid of gevoelens van leegte
- Angst, paniek, onrust of verhoogde alertheid
- Concentratieproblemen
- Lichamelijke klachten zonder duidelijke medische oorzaak
mogelijke oorzaken van trauma?
Trauma kan ontstaan door één ingrijpende gebeurtenis of door langdurige blootstelling aan stress of onveiligheid. Mogelijke oorzaken zijn:
- (Plotseling) verlies, misbruik, mishandeling, geweld, pesten, discriminatie
- Ongevallen, medische ingrepen, oorlog, natuurrampen
- Getuige zijn van ingrijpende gebeurtenissen
- Langdurig leven in een onveilige of onvoorspelbare omgeving
- Gebrek aan steun, liefde, bescherming of aandacht in je jeugd
Soms gaat het niet alleen om wat je hebt meegemaakt, maar ook om wat je hebt gemist.
werkwijze
De eerste stap is een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We bespreken jouw reden voor hulp en kijken of er een wederzijdse klik is — een veilige werkrelatie is essentieel. Dit gesprek is kosteloos.
Als we besluiten samen verder te gaan, plannen we een intakegesprek waarin we jouw hulpvraag verkennen en een eerste opzet maken van het traject. We kijken naar jouw levensverhaal, mogelijke oorsprong van het trauma en de impact ervan op verschillende levensgebieden. Daarbij maken we onder andere gebruik van gesprekken en een tijdlijn.
Tijdens de vervolggesprekken kiezen we samen welke behandelmethode het beste bij jou past. In mijn praktijk werk ik onder andere met:
- EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)
- Lichaamsgerichte traumatherapie
Doel is niet alleen het verwerken van wat je hebt meegemaakt, maar ook om weer verbinding te voelen met jezelf en je omgeving.
tarieven?
De kosten van de begeleiding verschillen per traject. Een deel van de sessies kan – afhankelijk van je aanvullende zorgverzekering – (gedeeltelijk) worden vergoed. Ook staan werkgevers in sommige gevallen open voor vergoeding, bijvoorbeeld bij uitval door ziekte of bij persoonlijke ontwikkeling.
Wil je meer weten over de tarieven en mogelijkheden voor vergoeding?
Bekijk dan de tarievenpagina voor een volledig overzicht.
aanmelden of vrijblijvend kennismaken?
Wil je je aanmelden of eerst vrijblijvend kennismaken? Je bent van harte welkom voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Klik hier om contact op te nemen.