“Trauma is niet wat er met je gebeurt, het is wat binnenin je gebeurt als gevolg van wat er met je is gebeurd.” – Gabor Maté –
wat is trauma?
Trauma betekent wond of verwonding. Een verwonding kan lichamelijk zijn, maar ook psychisch en emotioneel. Als je niet goed kan verwerken wat er met je is gebeurd, of wat je hebt ervaren, dan kun je daar langdurig last van houden. Die last, dat is trauma.
Trauma is verschillend per persoon. Iedereen kan met trauma te maken krijgen in het leven. Alle genders, jong en oud, arm en rijk, binnen alle culturen. Wat voor de één traumatisch is, hoeft dat voor de ander niet te zijn. De gevolgen van trauma verschillen per persoon. Wat voor de één helpend is, hoeft dat voor de ander niet te zijn.
Vastlopen in de verwerking zorgt ervoor dat je je anders voelt, gedraagt en denkt. Ook kun je anders reageren op je omgeving. Je voelt je niet goed of je omgeving geeft aan dat je je anders gedraagt.
klachten
Denk aan:
- nare herinneringen aan de gebeurtenis of gebeurtenissen
- herbelevingen (gevoel dat het steeds opnieuw gebeurt)
- vermijden van zaken die met de gebeurtenis te maken hebben
- sneller geïrriteerd/kort lontje
- schaamte, schuldgevoel of een negatief zelfbeeld
- wantrouwen
- een algeheel gevoel van onveiligheid
- somberheid
- concentratieproblemen
- onverklaarbare lichamelijke klachten
- slaapproblemen
- angsten, paniek, je zorgen maken, onruststress, verhoogde alertheid/waakzaamheid
oorzaken
Trauma kent verschillende oorzaken:
- een of meerdere ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt
- getuige zijn geweest van een ingrijpende gebeurtenis
- langdurige stress of onveiligheid
- dingen die er waren, maar er niet hadden moeten zijn (plotseling verlies, oorlog, geweld en misbruik, pesten en discriminatie, (levens)bedreiging, ongeval, natuurrampen)
- dingen die er hadden moeten zijn, maar juist ontbraken (voorspelbaarheid, vertrouwen, steun en aandacht, emotionele en lichamelijke veiligheid, bestaanszekerheid, bescherming)
werkwijze
Tijdens een eerste kennismaking bespreken we de reden dat je hulp zoekt en kijken we of er een wederzijdse klik is. Dit is een voorwaarde om verder te kunnen. Dit gesprek is kosteloos.
Na de vrijblijvende kennismaking, kan er een intake worden gepland, formuleren wij de hulpvraag en geven vorm aan de verdere manier van de afspraken. Tijdens de afspraken onderzoeken wij onder andere wat de oorsprong van het trauma is en inventariseer ik de levensgebieden middels het maken van een tijdlijn. Dit doen wij in gesprekken, het invullen van een vragenlijst en het werken met divers beeldend materiaal.
In de vervolggesprekken bepalen wij samen welke methode voor traumaverwerking het beste bij je past. In mijn praktijk bied ik o.a. emdr en lichaamsgerichte therapie bij traumaverwerking.
tarieven?
Een sessie traumabehandeling kost 85 euro per afspraak en een afspraak zal een duur hebben van 50-60 minuten. Samen bespreken wij hoeveel afspraken er nodig zijn.
Voor volwassenen geldt dat bij een aanvullende zorgverzekering je een tegemoetkoming kan krijgen van de kosten, doordat traumabehandeling een vorm van psychosociale therapie is (alternatieve geneeswijze). Informeer dit vooraf bij je zorgverzekering.
In het kader van de wet Poortwachter is het mogelijk dat jouw werkgever extern gespecialiseerde hulp vergoedt. Je kunt het beste met jouw werkgever en/of Arbo- arts overleggen of verliesbegeleiding tot een mogelijkheid behoort.
aanmelden of vrijblijvend kennismaken?
Wil je je aanmelden of vrijblijvend kennismaken (kosteloos)? klik hier.