traumabehandeling kinderen en jongeren

Een schokkende ervaring of een langere periode van onveiligheid kan diepe indruk maken op een kind of jongere. Soms verwerken zij dit op eigen kracht, maar in andere gevallen ontstaan er klachten die het dagelijks leven beïnvloeden. Denk aan situaties zoals een plotseling overlijden, een ongeval, mishandeling, pesten of seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Gelukkig zijn er effectieve behandelingen beschikbaar die helpen om traumatische ervaringen te verwerken. In mijn praktijk bied ik gespecialiseerde traumabehandeling voor kinderen en jongeren van verschillende leeftijden.

wanneer is traumabehandeling nodig?

Niet elk kind ontwikkelt problemen na een ingrijpende gebeurtenis. Veel kinderen kunnen zo’n ervaring op hun eigen manier verwerken, zeker met steun vanuit hun omgeving. Maar bij sommige kinderen blijven de klachten aanhouden of ontstaan ze juist na verloop van tijd.

Of en hoe een kind last krijgt van een schokkende ervaring, verschilt per kind en is afhankelijk van meerdere factoren, zoals:

  • De aard en ernst van de gebeurtenis
  • Hoe het kind functioneerde vóór de gebeurtenis
  • Het temperament van het kind
  • De manier waarop het kind én de ouders omgaan met moeilijke situaties (coping)
  • Hoe ouders en anderen reageren op wat er is gebeurd
  • De ontwikkelingsfase waarin het kind zich bevindt

Kinderen reageren dus allemaal op hun eigen manier. Wat voor het ene kind overweldigend is, kan door een ander kind als minder belastend worden ervaren. Daarom is het belangrijk om goed te kijken naar het gedrag, de beleving en het verhaal van het individuele kind. Er is dus geen direct verband tussen de aard van de gebeurtenis(sen) en te verwachten reacties van het kind daarop. Ook de leeftijd van het kind op het moment dat het de gebeurtenis(sen) meemaakt, is een factor van betekenis.

Wanneer de klachten langer dan een maand aanhouden of pas later opkomen én van invloed zijn op het dagelijks functioneren van je kind, kan traumabehandeling helpend zijn. Bijvoorbeeld als je merkt dat je kind zich terugtrekt, sneller boos of angstig is, slechter slaapt of moeite heeft met school of sociale contacten.

behandelmethoden

EMDR

EMDR is geschikt voor kinderen en jongeren die klachten ervaren na een schokkende gebeurtenis. Zelfs gebeurtenissen uit de periode vóór de taalontwikkeling kunnen worden behandeld. Bij jongere kinderen spelen ouders/verzorgers een actieve rol in de therapie.

WRITEjunior, schrijftherapie voor getraumatiseerde kinderen en jongeren

WRITEjunior is speciaal ontwikkeld voor kinderen en jongeren met traumatische ervaringen zoals verlies, mishandeling, misbruik of getuige zijn van geweld. In deze kortdurende therapie schrijven kind en therapeut samen het verhaal van wat er is gebeurd én hoe ermee om te gaan. Dit gebeurt op een manier die past bij de leeftijd: met tekeningen voor jonge kinderen, of via de computer bij oudere kinderen.

Aan het einde van het traject houdt het kind een eigen ‘boek’ over, dat kan helpen om het verhaal te bewaren en te delen met belangrijke mensen in zijn of haar omgeving.

tarieven?

Houd er rekening mee dat verliesbegeleiding voor kinderen en jongeren niet wordt vergoed door zorgverzekeraars. De kosten zijn voor eigen rekening. De verantwoordelijkheid voor jeugdhulp ligt bij de gemeente. Ouders/verzorgers kunnen informeren naar de mogelijkheden voor een maatwerkvoorziening via de gemeente, of contact opnemen met hun zorgverzekeraar voor advies.

Wil je meer weten over de tarieven? Bekijk dan de tarievenpagina voor een volledig overzicht.

aanmelden of vrijblijvend kennismaken?

Wil je je kind aanmelden of eerst kennismaken? Je bent van harte welkom voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek. Klik hier om contact op te nemen. klik hier.