emdr

Emdr is de afkorting van ‘eye movement desensitization and reprocessing’. Emdr-behandeling helpt bij het verwerken van een schokkende ervaring, zoals een ongeluk of seksueel geweld.  Door deze ervaring kun je last hebben van blijvende klachten, zoals herbelevingen, angsten, gevoel van onveiligheid, slaapproblemen, etc.

voor wie is emdr?

EMDR kan ingezet worden voor kinderen, jeugdigen en volwassenen. In het begin van de EMDR-therapie zal er uitgebreid aandacht worden besteed aan de oorzaak en achtergrond van de klachten. Daarnaast wordt er een taxatie gemaakt van een aantal individuele kenmerken, waaronder de persoonlijke draagkracht en de last die men van de klachten ondervindt. Hieruit zal blijken of een gerichte traumabehandeling op dat moment nodig is, en of daarvoor EMDR kan worden gebruikt.

hoe gaat emdr in zijn werk?

Na een uitgebreide kennismaking en uitleg, zal ik zal vragen om aan de nare gebeurtenis terug te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart. Ik zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus. De afleidende stimulus zijn het volgen van mijn vingers of de lamp van de EMDR-kit in combinatie met andere opdrachtjes. Er wordt gewerkt met ‘sets’ (= series) stimuli. Een set duurt ongeveer 30 seconden.

Na elke set wordt er even rust genomen. Ik zal vragen wat er in gedachten naar boven komt. De EMDR-procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Alles is goed. Vaak verandert er wat. Na elke set wordt gevraagd zich te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set volgt.

waarom werkt emdr bij traumaverwerking?

De werkgeheugentheorie heeft op dit moment de meeste wetenschappelijke steun waarom emdr helpt bij traumaverwerking. Deze theorie gaat ervan uit dat het werkgeheugen enerzijds verschillende taken tegelijk kan uitvoeren, maar tegelijkertijd een beperkte capaciteit heeft. Als het werkgeheugen tegelijk verschillende taken uitvoert (een herinnering oproepen en tegelijkertijd een werkgeheugentaak uitvoeren zoals het met de ogen volgen van een bewegend voorwerp of bewegende vingers) ontstaat er een competitie (wedstrijdje) tussen deze taken. De werkgeheugencapaciteit is te klein om beide taken goed uit te voeren. Een opvallend effect is dat de emotionele lading van de nare herinnering verloren gaat. Er blijft als het ware een ‘kale’ herinnering over, zonder emotionele lading. De herinnering is dan ‘verwerkt’.

meer informatie over emdr?

Zie voor meer informatie ook https://www.watisemdr.nl. Ik ben opgeleid door een geaccrediteerde opleiding van de ‘vereniging emdr nederland’ en bevoegd om emdr-behandelingen uit te voeren.